Megvalósult közös projekt: BEKUTA

„A terápiás beteg-együttműködést növelő technológiák kutatása, valamint a szükséges technikai eszközrendszer, szolgáltatáscsomag kialakítása és piacra vitele” elnevezésű támogatott K+F projekt

A BEKUTA Kft. az Alliance Informatikai és Innovációs Klaszter tagvállalatainak és partnercégeinek összefogásából létrehozott projektcég, amelyet tulajdonosai a beteg-együttműködést kutató és fejlesztő tevékenység megvalósítására alapítottak.
Nemzetközi kutatások igazolják, hogy a betegségek a krónikus kórképek irányába tolódtak el. A hosszan tartó kezelések sikerének alapja, a megfelelő terápián túlmenően, a beteg közreműködése. Hazánkban a krónikus betegségekben szenvedő betegeknek csak 40%-a működik megfelelő módon együtt az orvosaival a terápia során. A beteg-együttműködés növelése minden érintett fél számára is hasznos és szükséges.
A projekt olyan szolgáltatási csomagokat hozott létre, amelyek a kutatási adatokra alapozott technológiai és szoftvereszközök fejlesztésével a betegek együttműködési hajlandóságát hatékonyan növelik. A projekt során olyan megoldás került kialakításra, amely a legmodernebb informatikai, infokommunikációs rendszer mellett „intelligens” állapotmonitorozó eszközöket, valamint figyelő-figyelmeztető eljárásokat is alkalmaz. A projekt során egyrészt statisztikai elveknek is eleget tévő, mintegy 1000 fős beteglétszámon vizsgáltuk az adherencia alakulásának tényezőit, másrészt olyan informatikai rendszert dolgoztunk ki, amely az e-Health valamennyi infokommunikációs eszközrendszerét kihasználja (pl. mobilalkalmazások) Ezen túlmenően kifejlesztettünk és a 6 hónapos vizsgálatba bevont betegeknél alkalmazásba vettünk olyan állapotmonitorozó eszközöket (vérnyomásmérő, vércukorszintmérő) amelyek a mért eredményeket automatikusan továbbítják a központba, biztosítva ezzel az elemzés és a hatékony felügyelet lehetőséget is. A kutatási tapasztalatok alapján vizsgálni és elemezni lehet a betegek gyógyszerszedési hajlandóságát, feltárható az adherencia mértékének alakulása ebben a környezetben.
A projekt a Klaszter kkv szereplőinek együttműködésében valósult meg, a régió kutatói és fejlesztői bázisára erőteljesen építve, a Klaszter stratégiájában meghatározott célok elérésével szervesen összekapcsolódva.

Kapcsolat:
Név/cím: Michelberger Ágnes / BEKUTA Kft., 8200 Veszprém, Wartha Vince u. 1.2.
Telefon: +36-20-919-1483
E-mail: info@bekuta.hu